november 2012

Olsenjakka - strikkeoppskrift

Nå har jeg strikket den samme jakka i to ulike garntyper, og de har blitt veldig fine begge to, men på grunn av at det er så stor forskjell på garnet så blir de veldig forskjellig fra hverandre.

Stor og herlig Olsenjakke

 

Den første jeg strikket var i et garn som heter Abuelita Rasta (ca. 8 nøster) og med strikkepinner på 15 mm. Garnet bestilte jeg på Pickles.no. Denne jakken ble veldig stor og deilig!

Legg opp 74 masker. For å få kant nederst på jakken strikker du rillestrikk. Jeg gjorde dette i 5 runder, men dette antallet kan du justere selv. Deretter strikker du glattstrikk i mange runder. Men begynn og avslutt hver runde med 4 masker der du strikker rett, selv om du er på runden du strikker vrang. Du må selv se hvor lang du vil ha den og strikke etter det. Mål arbeidet ditt ved å ta den under armen, og når du har ønsket lengde stopper du.

Armene kan du også justere selv om du ønsker de mindre eller større. Jeg la opp 24 masker, og strikket en lik kant nederst på ermet som på selve jakken, 5 runder med rillestrikk. Deretter strikker du glattstrikk helt til du oppnår ønsket lengde. Mål arbeidet på armen din slik at du ser hvor lang du trenger den. Du stopper når den rekker til under armhulen. Jeg strikket frem og tilbake, slik at jeg måtte sy sammen armen når jeg var ferdig med jakken, men du kan også strikke rundt på en kort rundpinne.Når armen er lang nok, fell av fire masker midt under armen (der du har økt tidligere).

Nå begynner det som kanskje er det vanskeligste. Ermene og jakken skal bli til ett. Dette gjør vi med noe som heter raglanfelling. Innkasser tusen voksenpoeng sporenstreks! 

Begynn med å ta fram pinnen med bolen, og begynn felling fra rettsiden. Strikk først 18 masker rett. Så feller du 4 masker, sett på en maskemarkør (for eksempel en tråd du har knyttet sammen til en ring), strikk inn det første ermet (husk å strikke fra retten), sett på en ny maskemarkør. Strikk 30 masker rett, fell 4 masker, sett på en maskemarkør, strikk inn det andre ermet (husk å strikke fra retten), sett på en ny maskemarkør. Strikk de siste 18 maskene rett. Strikk pinnen vrang tilbake (men husk at de fire første og siste skal være rette!)

Nå skal du begynne å felle. 

*Strikk rettstrikk mellom fellingene, og ved hver maskemarkør feller du slik:
Strikk til 3 masker gjenstår før maskemarkøren. Ta to masker løst av en og en som om du skulle strikket dem rett, sett dem så tilbake samtidig på venstre pinne og strikk dem vridd sammen. Strikk to masker rett (maskemarkøren skal være mellom disse to). Strikk to masker sammen.

Strikk vrang tilbake. Strikk en pinne rett (uten å felle), og strikk vrang tilbake.
* Gjenta fra * til * helt til du har mindre enn seks masker mellom de tetteste maskemarkørene. Da strikker du riller like mange runder som nederst på jakken. Fell løst av.
Sy deretter sammen armene og sy igjen hullet du får under armen. Fest alle tråder. Og voilà, du har en deilig Olsenjakke! 


En tynnere og nettere Olsenjakke

På denne jakken brukte jeg Skappelgarn, for det er en veldig fin kombinasjon som er lett, men veldig varm. Jeg brukte nesten 5 nøster av Tynn Alpakka og Faerytale og jeg strikket på pinnestørrelse 6,5 mm. Jeg har strikket en jakke som tilsvarer en størrelse medium (vil jeg tro). Legg opp 128 masker. For å få kant så strikker du rillestrikk i 7 runder. Deretter strikker du glattstrikk til du får ønsket lengde. Hver runde begynner og slutter med 6 masker med rettstrikk, dette for å få en kant. Mål arbeidet ditt, og når du har fått den ønskede lengden så begynner du på ermene.

Ermene er strikke litt forskjellig fra jakken strikket med Abuelita Rasta. Legg opp 35 masker. Strikk rillestrikk i åtte runder, før du begynner på glattstrikk. Når du har strikket 15 runder med glattstrikk så øker du med 1 maske på hver side, hver fjerde runde. Du øker på runden der du strikker rett. Øk til du har 53masker. Deretter strikker du til du har ønsket lengde på armen. Når armen er lang nok, fell av seks masker midt under armen (der du har økt tidligere).

Så skal ermene festes til bolen. Begynn med å ta fram pinnen med bolen, og begynn felling fra rettsiden. Strikk først 32 masker rett. Så feller du 6 masker, sett på en maskemarkør (for eksempel en tråd du har knyttet sammen til en ring), strikk inn det første ermet (husk å strikke fra retten), sett på en ny maskemarkør. Strikk 52 masker rett, fell 6 masker, sett på en maskemarkør, strikk inn det andre ermet (husk å strikke fra retten), sett på en ny maskemarkør. Strikk de siste 32 maskene rett. Strikk pinnen vrang tilbake (men husk at de seks første og siste skal være rette!)

Så skal det raglanfelles! *Strikk rettstrikk mellom fellingene, og ved hver maskemarkør feller du slik:

Strikk til 3 masker gjenstår før maskemarkøren. Ta to masker løst av en og en som om du skulle strikket dem rett, sett dem så tilbake samtidig på venstre pinne og strikk dem vridd sammen. Strikk to masker rett (maskemarkøren skal være mellom disse to). Strikk to masker sammen.
Strikk vrang tilbake. *

Gjenta fra * til * helt til du har 92 masker igjen. Gå over til rillestrikk. Fell fem masker jevnt fordelt på fire pinner, totalt 20 masker, til du har 72 masker igjen. Strikk like mange riller som nederst på jakken. Fell løst av. 
Sy sammen armene og hullet under armene. Fest trådene, og du er ferdig! Hurra! :D 


Lykke til!

Klem fra Ina og Therese

Vinteren er her


Vinteren er her, og da må man bare kle på seg. Genser, med en jakke over er populært hos meg. 
Elsker den nye jakken min fra Zara. Den har jeg ventet lenge på, så det var stor glede da den endelig kom.  

 

hits